6937 744 055

Διαδικτυακή Ψυχοθεραπεία

Η διαδικτυακή ψυχοθεραπεία είναι ένας σύγχρονος εναλλακτικός τρόπος παροχής ψυχοθεραπευτικών υπηρεσιών. Στην ψυχοθεραπεία μέσω διαδικτύου, θεραπευτής και θεραπευόμενος αξιοποιούν τη σύγχρονη τεχνολογία προκειμένου να πραγματοποιήσουν σε πραγματικό χρόνο μια θεραπευτική συνεδρία. Όλο και περισσότεροι ψυχοθεραπευτές αρχίζουν να παρέχουν, πέρα από τη συμβατική κατά πρόσωπο ψυχοθεραπεία, και τη δυνατότητα πραγματοποίησης συνεδριών μέσω διαδικτύου.

ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ

Η διαδικτυακή ψυχοθεραπεία είναι εξίσου αποτελεσματική με τη συμβατική ψυχοθεραπεία. Επιστημονικές έρευνες που έχουνε γίνει τα προηγούμενα χρόνια, σε συνδυασμό με μαρτυρίες πλήθους ψυχοθεραπευτών και θεραπευόμενων, έχουνε μειώσει αρκετά το σκεπτικισμό ως προς αυτό το σχετικά νέο τρόπο πραγματοποίησης ψυχοθεραπευτικών συνεδριών.

Ερευνητές από το Πανεπιστήμιο της Ζυρίχης σε πειραματική μελέτη του 2013 σύγκριναν την ψυχοθεραπεία μέσω διαδικτύου με τη συμβατική ψυχοθεραπεία.

Συγκεκριμένα, 6 θεραπευτές ανέλαβαν συνολικά 62 άτομα με συμπτώματα κατάθλιψης. Οι ασθενείς χωρίστηκαν τυχαία σε δύο ισάριθμες ομάδες, η μία από τις οποίες έλαβε ψυχοθεραπεία με τον παραδοσιακό τρόπο ενώ η άλλη μέσω διαδικτύου. Και στις δύο περιπτώσεις, οι θεραπευόμενοι έλαβαν σειρά 8 συνεδριών και η θεραπευτική προσέγγιση που χρησιμοποιήθηκε βασιζόταν σε γνωστικές-συμπεριφορικές τεχνικές. Στο τέλος της θεραπείας το 53% των θεραπευόμενων που τους παρασχέθηκε ψυχοθεραπεία μέσω internet δεν παρουσίαζαν πλέον κανένα σύμπτωμα κατάθλιψης. Το αντίστοιχο ποσοστό για αυτούς που έλαβαν τις συνεδρίες συμβατικής ψυχοθεραπείας ήταν 50%.

"Η μείωση των δεικτών της κατάθλιψης και στις δύο ομάδες καταδεικνύει την παρόμοια αποτελεσματικότητα της διαδικτυακής με την πρόσωπο με πρόσωπο ψυχοθεραπεία", ανέφερε ο καθηγητής Andreas Maercker, επικεφαλής της έρευνας.

Αλλά η έρευνα δεν είχε τελειώσει εκεί. 3 μήνες μετά τη λήξη της θεραπείας, το ποσοστό αυτών που δεν ανέφεραν συμπτώματα κατάθλιψης είχε ανεβεί στο 57% για τους ασθενείς που έλαβαν διαδικτυακή ψυχοθεραπεία ενώ για τους ασθενείς που χρησιμοποίησαν τη συμβατική ψυχοθεραπεία είχε πέσει στο 42%. Οι ερευνητές απέδωσαν το γεγονός αυτό στο ότι οι ασθενείς που τους παρασχέθηκαν ψυχοθεραπευτικές υπηρεσίες μέσω διαδικτύου είχαν τη δυνατότητα να ανατρέχουν σε προηγούμενα mails ή συνομιλίες με τους θεραπευτές τους.

Μία ακόμα έρευνα που διεξήχθη στο πανεπιστήμιο του Cambridge είχε παρόμοια ευρήματα. Στην έρευνα πήραν μέρος 39000 άτομα με ήπια έως μέτρια συμπτώματα κατάθλιψης και άγχους. Τα αποτελέσματα της έρευνας κατέδειξαν ότι όσοι ασθενείς έλαβαν γνωστική-συμπεριφορική θεραπεία μέσω τηλεφώνου ωφελήθηκαν το ίδιο, αν όχι περισσότερο από αυτούς που συμμετείχαν στη συμβατική πρόσωπο με πρόσωπο ψυχοθεραπεία.