6937 744 055
Cinematherapy

Κινηματογραφοθεραπεία...ή ταινιοθεραπεία ή βιντεοθεραπεία...Όπως και να το πείτε στα ελληνικά, η ιδέα είναι η ίδια: Η χρήση κινηματογραφικών ταινιών για την αντιμετώπιση προβλημάτων όπως η κατάθλιψη, το άγχος, η χαμηλή αυτοπεποίθηση, τα νεύρα, το πένθος, ο χωρισμός και αναρίθμητα άλλα.
Όλοι έχουμε δει ταινίες στη ζωή μας και έχουμε επηρεαστεί με τον ένα ή τον άλλο τρόπο. Μπορούν όμως να φτάσουν να είναι πράγματι θεραπευτικές; Και τι τις κάνει να το πετυχαίνουν αυτό;
- Αφού ξέρουμε ότι είναι φτιαχτές, τότε τι γίνεται και μας επηρεάζουν; Για το λόγο ότι οι ταινίες μιλάνε κυρίως στο υποσυνείδητο και ουδετεροποιούν το ένστικτο του να καταπιέσουμε μια σκέψη. Σπανίως όταν βλέπουμε μια ταινία περνάει από το μυαλό μας η σκέψη «τώρα βλέπω μία ταινία, αυτοί είναι ηθοποιοί, δεν είναι η αλήθεια». Το σύνηθες είναι να αφεθούμε στον κόσμο της ταινίας και να ζούμε την πραγματικότητά της.
- Στην περίπτωση ταύτισης με κάποιον ήρωα της ταινίας είναι σαν να μπορείς να δεις τον εαυτό σου μέσα στον καθρέφτη· παρατηρείς πολύ περισσότερα πράγματα και συνειδητοποιείς αιτίες συμπεριφορών. Με αυτό τον τρόπο μπορείς να πάρεις ιδέες και για την περίπτωση που σε απασχολεί ώστε να τις εφαρμόσεις στη δική σου ζωή.
- Επιτυγχάνεται κάθαρση μέσω του γέλιου και του κλάματος. Ο ίδιος ο οργανισμός μας το ζητάει να απαλλαγεί από επιβλαβείς ουσίες που το γέλιο και το κλάμα βοηθάνε να διώξουμε.
Δε χρειάζεται να είναι ταινία υψηλής καλλιτεχνικής αξίας. Και μια ταινία του ποπ-κορν μπορεί να έχει ουσιαστικά αποτελέσματα αν επικοινωνήσει τα μηνύματα που θα ήταν ωφέλιμα για την περίπτωσή μας.
Εδώ πρέπει να τονιστεί ότι δεν αρκεί να δούμε μια ταινία για ψυχαγωγικό σκοπό ώστε να έχουμε τα ωφέλιμα αποτελέσματα που αναζητούμε. Χρειάζεται συνειδητή ενσυναίσθηση κατά τη θέαση της ταινίας. Δηλαδή:
- Καταγραφή σκέψεων και συναισθημάτων μας που μας προκαλούν διάφορες σκηνές της ταινίας
- Παρατήρηση φυσιο-λογικών αλλαγών (αναπνοή, χτύποι της καρδιάς κ.ά.)
- Επικέντρωση σε χαρακτήρες >> Συνδέσεις/Ταυτίσεις
Ο λόγος που επιστρατεύεται η συνειδητή ενσυναίσθηση είναι για να έχουμε υλικό συζήτησης με τον θεραπευτή στην επόμενή μας συνάντηση, μετά τη θέαση της ταινίας. Τι έχει σημάνει για μας μία συγκεκριμένη σκηνή και τι σηματοδοτεί γενικότερα για την προσωπικότητά μας. Πώς ένας συγκεκριμένος χαρακτήρας της ταινίας μας αγγίζει και γιατί ταυτιζόμαστε μαζί του ή θα θέλαμε να του μοιάσουμε (ή αντιθέτως μας θυμώνει και μας απωθεί). Οι προεκτάσεις είναι πολλές και μέσα από τη συζήτηση μπορεί κάλλιστα να βγουν στην επιφάνεια θέματα τα οποία δεν είχαμε αντιληφθεί ως τώρα.
à